Кукорама. Як це було?

Варіант лого by ScratchІдея запустити власний кулінарний проект в нас (ми, це я і Андрій Мануйленко aka Scratch) з’явилася давно. Спочатку думали зробити пошукову систему по рецептам, потім базу рецептів і врешті-решт вирішили робити соціальну мережу. Весною ми зареєстрували домен cookorama.net (користуючись нагодою хочу подякувати Оленці Занічковській aka @HelenkaF за допомогу з придумаванням назви проекту, концепції і слогану) і запустили першу версію сайту на платформі LiveStreet.

Офіційний запуск
14 липня 2009 року ми презентували сайт широкій публіці. Хоча презентували, то мабуть заголосно сказано 🙂 – я просто написав про сайт в твіттері і запросив усіх друзів у групу сайту на вКонтакті. Але віддача все одно була – кілька записів в ЖЖ (дякую ponedilok), та згадка про сайт в 52му Блоготижні.

Спроби розкрутити сайт
Ми не SEOшники і наразі в нас немає вільних коштів, щоб вистачило на оплату послуг професіоналів. Тому вирішили діяти власними силами.

Насамперед спробували дати собі відповідь на кілька запитань:
– Хто наша цільова аудиторія? (via @HelenkaF)
Це сучасні люди (переважно молодь), які користуються Інтернетом, уміють готувати і люблять смачно попоїсти.
– Де їх узяти?
Перше, що прийшло в голову – це трафік з пошукових систем по цільовим запитам та трафік з тематичних ресурсів. Потім трафік з соціальних мереж. Може в когось є ще якісь ідеї?

Для початку ми додали сайт у пошукові системи – вони дають нам 40% усього трафіку. Потім створили групу у vkontakte.ru і акаунт @cookorama в twitter’і – десь 20%. Решта це банерна реклама і прямі заходи.

“Федеральная программа поощрения пользователей” (с) ХабраХабр
Для того, щоб якось простимулювати користувачів писати нові статті, ми вирішили щомісяця нагороджувати автора кращої статті гарним призом “Оголошуємо конкурс на кращу статтю вересня!“. Наразі ідея виглядає вдалою – пожвавлення відчувається неозброєним оком.

Поточні результати
Зараз на сайті 36 зареєстрованих користувачів, з яких 10 активних, тобто таких, що періодично заходять на сайт, пишуть нові статті та коментують існуючі.

В групу на vkontakte.ru вступило 695 учасників, з яких 95% абсолютно пасивні, а інші час від часу приймають участь в обговореннях та додають нові фотографії в альбоми:
Статистика групи на вКонтакті
Що цікаво – реєструватися на Кукурамі абсолютно не хочуть. Зареєструвалося лише кілька користувачів, з яких тільки один приймає активну участь в життя сайту.

У twitter-акаунту @cookorama – 120 фолловерів. Вони періодично ретвітять новини, відповідають на твіти, та переходять по посиланнях. Реєструються трошки ліпше, але теж нічого не пишуть :(.

Ну і загальна статистика по відвідуваності (по трохи, але росте):
Загальна статистика

P.S.
Можливо в когось є якісь ідеї щодо розвитку сайту (обіцяю, що багатомовність та OpenID з’являться найближчим часом) чи пропозиції по співпраці. Можете залишати їх в коментарях, або писати мені в аську 292-286-868. Я усім відповім.

6 thoughts on “Кукорама. Як це було?

  1. Стьопа, по моєму ти не в ту сторону дивишся
    OpenID це звичайцно круто, але для кулінарного сайту це не головне, як думєш? Так само як і кількість реєстрацій за якою ти гонишся. Ну яка нафіх різниця чи юзер зареєструвався чи ні? Якщо він приходить, приносить тобі трафік, читає рецепти – то добре.
    В першу чергу треба багато якісного контенту, я вважаю, що б було заради чого приходити на сайт. Все-таки спочатку – рецепти, а потім – соціальність?

  2. Також колись думав про кулінарний сайт, але так як просто думки та ідеї вартують 0,00 У.О. особливо якщо їх тримати в себе в голові, і найближчим часом щось таке реалізувати самому певно не буде часу, то викладу пару своїх ідей (а може щось сподобається та й мене пивом пригостять):
    1. Попробувати структурувати формат рецепту, наприклад використовуючи http://www.formatdata.com/recipeml/spec/recipeml-spec.html, можна звичайно і щось своє придумати а можна і це розвинути.
    2. Під той формат зробити десктопну програму яка могла б легко завантажувати рецепти зі сайт так і на сайт, така собі кулінарна книга. На сайті зробити функціонал також кулінарної книги де б улюблені рецепти можна було б зберігати і потім легко знайти.
    3. Попробувати підключити під партнерську програму онлайн магазини що продають продукти (мали б бути, колись таке у Львові пробували робити а за кордоном одна з найбільших мереж супермаркетів TESCO відкрило API), наприклад сподобався рецепт, дивишся в холодильник а тобі не вистачає щоб приготувати кіло свинини, шафран, та пару аельсинів, відмічаєш галочками і тиснеш замовити. Користувач довольгий, а вам відсоток з продажу.
    4. В такому ж дусі можна зробити рубрику смачно від ресторану(кафе) де їх шеф повар розказує як приготувати страву, а потім ви нагадуєте де то можна зїсти…
    от що згадалося… може щось пригодиться

    • шикарно! дякую 🙂

      1. ми вже думали про калькулятор вартості, для якого потрібно в окрему форму вводити складові і кількість. перекладати форматування на юзера не вийде… народ не може розібратися з тим, як статтю додати.
      2. десктопна програма це серйозно. додаю в TODO ;). а улюблені рецепти можна зберігати вже.
      3. теж прикольно. треба розізнати, чи в нас таке є. хоча б у Києві.
      4. нарахунок “де то можна зїсти…” ми думаємо зробити трошки іншу тему. поки не буду казати яку саме 🙂

  3. Таке питання – які пункти переважили в сторону LiveStreet при виборі платформи для проекту Кукорама?

    Наскільки можна допилювати її в плані складного функціоналу ? (в рамках здорового глузду та раціональності).

    Якщо не складно – можете відписати мені на мейл чи багато у Львові спеціалістів по LiveStreet і які орієнтири по вартостях робіт в цьому середовищі.

    мабуть якось заскладно написав тому вибачайте))))

    • На той час я не бачив достойних альтернатив. Та й зараз не знаю таких.
      Допилювати можна як завгодно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *