Інструмент для обтискання модульних контактів :)

Класна назва? Я сам її вперше побачив 15-ть хвилин назад на сайті elfaelectronics.com.ua (на рос. “Инструмент для обжатия модульных контактов”).

Я ще на початку своєї комп’ютерної кар’єри займався проектуванням та прокладкою локальних мереж (диплом в мене такий є). І з того часу звик, що обжимки (або крімпер) використовують для обтисканняRJ11/12 чи 8P8C (ще відомого як RJ45). А вчора дізнався, що насправді вони бувають різні. Але про все по порядку.

Я нещодавно писав, що мене підключили до мережі DATASVIT. І от все б нічого, та фігово вони мені кабель обтиснули.

12122008

Погана якість. Та, на жаль, зараз крім телефону нічого під рукою немає. На фото, по ідеї,  має бути видно що ізоляція кабелю не заходить в джек (connector) – це не припустимо. Пояснюю чому. При обтисканні відбувається наступне:

  1. Ножі контактів прорізають оболонку провідників. Таким чином встановлюється контакт між ножем і провідником. Якщо не дотиснути, то буде відсутній чи нестабільний контакт.
  2. Спеціальний фіксатор фіксує кабель всередині коннектора.  Це робиться для того, щоб кабель всередині коннектора не рухався. Інакше може відбутися обрив одного або групи провідників, або просто може втратитись контакт.

Так як в мене зараз ноутбук, який я таскаю по всій хаті, то кабель постійно рухається і мережа почала то з’являтись, то пропадати. Ясне діло, що така ситуація мене не влаштовувала. Можна було викликати хлопців з підтримки, але я давно вже хотів купити  обжимки (корисна в господарстві річ), то ж вирішив зробити собі подарунок на Святого Миколая і зробити все самому.

Спочатку пішов в Епіцентр. Спитався у відділі інструменту де в них є обжимки – послали мене в відділ електротоварів. Там спочатку взагалі не могли зрозуміти, що мені потрібно і попросили розповісти детальніше – мовляв, в нас часто про них питають, а ми не знаємо що це таке :). Потім підійшов якийсь розумний дядько і відвів мене до стенду з інструментом який призначений для обтискання різноманітних клем і т.д. Потрібних мені обжимок там на жаль не було :(.

Зате в Епіцентрі є море різних коннекторів. Купив собі пакетик 8P8C (на етикетці “TS 14-8 (RJ-45)/10”),  RJ11 і ковпачків (на етикетці “Гумова накладка до джека RJ 45 (8p8c)”). До речі ковпачки то дуже корисна річ – вони суттєво підвищують надійність і довговічність з’єднання (якось так – довго думав як би це написати).

Далі Ваня Бондар порадив мені зайти в Капро (є в нас такий спеціалізований магазин в якому деколи можна знайти те, чого нема в інших магазинах). Там були універсальні обжимки за 199 грн. Добре, що мені не вистачило 10 грн, бо через півгодини я купив такі ж самі в Чіпі за 120 грн:

111220081

Чесно кажучи я хотів трохи не такі… Ними нереально зачистити виту пару. Телефонний кабель зачищати зручно, а вита пара фізично не лізе. Обтискають нормально. Ріжуть теж.

А ось типу таких я хотів:

lanman_tool

Це стара модель. Я з такою працював роки три. Тільки в мене ще був ще один ніж для зачистки витої пари.

Ось ця ж модель, тільки на другий лад:

h18375

Зверніть увагу на “прищепку”. В мене була така на Комплексі. Дуже зручна штука саме для зачистки витої пари – натискаючи відчуваєш коли ножі торкаються ізоляції. Це важливо, бо зачистити кабель потрібно так, щоб не пошкодити ізоляцію провідників.

І є ще такий варіант:

h11266

Я їх в руках тримав всього кілька разів – але можу сказати вони не є дуже зручні чи функціональні.

Ніби все. Дякую за увагу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *